Traceerbaarheid houdt onder andere in dat u van alle voedingsmiddelen die u in het verkooppunt heeft, weet van welke leverancier deze afkomstig zijn. Hiermee kunt u in geval van een calamiteit direct de juiste leverancier aanspreken.
Als in uw verkooppunt producten uit de originele verpakking worden gehaald om te worden omgepakt of bereid, dient u van alle producten te weten welke ingrediënten erin zijn verwerkt. Bij calamiteit van een bepaald ingekocht product dat in uw verkooppunt wordt gebruikt als ingrediënt, dient u direct te kunnen vaststellen welke zelf bereide producten of verpakkingen u uit uw opslag of presentatie dient te verwijderen.
Traceerbaarheid geleverde producten
1.Stel een overzicht op van uw leveranciers van voedingsmiddelen en de producten die zij leveren. Zorg dat u van elke leverancier gegevens voorhanden heeft over de contactpersonen en (mobiele) telefoonnummers (ook buiten kantooruren).
2.Pas dit overzicht bij elke wijziging aan, zodat het altijd klopt.
3.Het heeft de voorkeur om met uw leverancier af te spreken dat zij de codes aan de hand waarvan producten zijn te identificeren op de pakbonnen vermelden. Bij calamiteiten is zo direct na te gaan of, wanneer en hoeveel van een bepaalde productiepartij aan uw verkooppunt is geleverd. Bovendien kunt u bij een calamiteit aan de hand van de aanwezige voorraad van het betreffende product bepalen of en hoeveel onveilige producten u heeft verkocht.
4.Controleer of de codes op de pakbonnen overeenkomen met de geleverde producten. U meldt de klacht direct bij uw leverancier als blijkt dat deze een fout heeft gemaakt.
Traceerbaarheid zelf bereide en omgepakte producten
1.Leg recepturen vast van alle zelf bereide producten en producten die u uit de originele verpakking haalt en overdoet in een andere verpakking. In dat geval kunt u bij calamiteiten precies nagaan in welke halffabricaten en eindproducten een bepaald product is verwerkt.
2.Leg per product/ingrediënt vast in welke halffabricaten of eindproducten het wordt verwerkt.
Actie bij calamiteiten
Bij alle calamiteiten, zowel gemeld in uw verkooppunt als via externe kanalen (oliemaatschappij, leverancier, media):
•Haal direct alle verpakkingen van het betrokken artikel uit de schappen van de presentatieruimte alsmede uit de opslagruimte. Let erop dat alle verpakkingen van de verdachte productiepartij (en) worden verwijderd en geblokkeerd. Verwijder zowel de gesloten als aangebroken verpakkingen
Bij calamiteiten gemeld in uw verkooppunt:
•Informeer direct de verantwoordelijke functionaris van de oliemaatschappij die de recallprocedure in gang zet. Spreek duidelijk af wie de NVWA en de leverancier informeert.
Bij zelf bereide producten en omverpakte producten:
•Haal alle halffabricaten en eindproducten waarin het betreffende product als ingrediënt is verwerkt of kan zijn verwerkt, uit de schappen. Als u niet zeker weet of u producten van de verdachte productiepartij ergens in heeft verwerkt, neem dan geen enkel risico maar verwijder alle werkvoorraden, halffabricaten en/of eindproducten waarbij ook maar enigszins de mogelijkheid bestaat dat de betreffende risicovolle productiepartij erin is verwerkt.
•Haal alle aangebroken verpakkingen, halffabricaten en eindproducten van producten uit de schappen die ten gevolge van kruiscontaminatie eveneens onveilig kunnen zijn. Gooi deze producten weg. Denk hierbij aan producten die na het risicovolle product zijn bereid met behulp van dezelfde werkmaterialen of apparatuur, zonder dat deze tussentijds gereinigd zijn
•Schrijf alle aangebroken verpakkingen, halffabricaten en eindproducten af en gooi ze weg, tenzij nader onderzoek, bijvoorbeeld laboratoriumanalyse, nodig is.
Blokkeren schadelijke en overige verdachte voorverpakte producten:
•Sla alle gesloten verpakkingen centraal op en markeer ze met een sticker waar op staat aangegeven "Geblokkeerd".
•Informeer de medewerkers over het feit dat de geblokkeerde producten tot nader orde niet meer gebruikt mogen worden.
•Bewaar de geblokkeerde verpakkingen onder de juiste omstandigheden gedurende het onderzoek of tot het moment van ophalen (bijvoorbeeld diepvries producten blijven in de diepvriezer), waarmee wordt beoogd dat het product nog kan worden gebruikt als uit onderzoeksgegevens blijkt dat er niets aan de hand is.
•Geef de producten vrij als uit onderzoek is gebleken dat de producten veilig zijn.
•Indien de onderzoeksresultaten aantonen dat de producten onveilig zijn, neem dan contact op met de leverancier en laat de verpakkingen ophalen of gooi ze in overleg met de leverancier weg.
Leg alle ondernomen maatregelen schriftelijk vast met vermelding van data, tijdstippen en alle overige relevante gegevens
Bijlagen
Bijlage I: Stroomschema processen VNPI
Bijlage II: Verwijzingstabel relatie wettelijke eisen en Voedselveiligheidssysteem
Bijlage III: Formulier jaarlijkse audit (voorbeeld)