Voorbeelden van producten met een lange ontdooitijd zijn snacks zoals gehaktballen en gehaktstaven, die ontdooid kunnen worden, voordat ze worden bereid in oven, magnetron, friteuse, enzovoort. De producent kan dit aangeven op de verpakking. Tijdens het ontdooien moeten de producten in de koeling worden geplaatst. Het is niet toegestaan om producten met een lange ontdooitijd buiten de koeling te ontdooien omdat dat kan leiden tot snelle groei van micro-organismen in productdelen die ontdooid zijn, terwijl andere delen nog bevroren kunnen zijn.
De THT-datum op de verpakking is alleen geldig in diepgevroren toestand. Na ontdooien is het product in de koeling veel korter houdbaar. De bewaarduur na ontdooien wordt door de producent aangegeven op de verpakking. Indien deze niet op de verpakking is weergegeven, wordt 2 dagen na ontdooien bij maximaal 7°C of 3 dagen na ontdooien bij maximaal 4°C aangehouden. Om te voorkomen dat u ontdooide producten te lang in de koeling bewaart, moet u ze voorzien van een interne bewaardatum. U geeft dus aan tot wanneer de producten in de koeling houdbaar zijn. In de werkwijze staat beschreven hoe u dat doet. Belangrijk is dat u binnen het verkooppunt duidelijke afspraken maakt over hoe deze datum gemarkeerd wordt. Bijvoorbeeld met een rode stift op een wit etiket, zodat het voor iedereen direct herkenbaar is.
Werkwijze
1.Haal de benodigde hoeveelheid uit de vriezer.
•Zorg dat u schone handen heeft, wegwerphandschoenen draagt, of een tang of schep gebruikt,
•Sluit eventueel aangebroken verpakkingen goed af,
•Houd allergeenvrije producten gescheiden van allergeen houdende producten
2.Bereken de interne bewaardatum:
•Kijk op de verpakking naar het aantal dagen dat het product na ontdooien houdbaar is; hierbij gaat de producent uit van een opslagtemperatuur van maximaal 7°C. Als de verpakking hierover geen informatie verschaft, raadpleeg dan de tabel aan het einde van dit hoofdstuk of de volgende tijden – temperaturen: 2 dagen na ontdooien bij maximaal 7°C of 3 dagen na ontdooien bij maximaal 4°C
•Tel dit aantal dagen op bij de datum van vandaag. Op die manier verkrijgt u de interne bewaardatum.
Voorbeeld 1
U haalt een doos gehaktstaven uit de diepvries. Op de doos staat: 'In de koeling nog 2 dagen houdbaar'. Vandaag is het 10 januari 2016. De bewaardatum wordt dan 10 + 2 = 12 januari 2016.
Voorbeeld 2
U haalt een doos kroketten uit de diepvries. Op de doos staat: 'Na ontdooien tenminste 3 dagen houdbaar'. Vandaag is het 10 januari 2016. De ontdooitijd is 1 dag. De bewaardatum wordt dan: 10 + 1 + 3 = 14 januari 2016.
3.Noteer de bewaardatum duidelijk op de verpakking. Laat de producten zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking. Zo heeft u altijd een goede controle over het FIFO-systeem en de bewaardatum
•Zorg dat de datum duidelijk en goed leesbaar is
•Houd u aan de afgesproken, uniforme schrijfwijze,
4.Plaats het product onmiddellijk in de koeling. Vanaf dit moment behandelt u het product als alle andere gekoelde producten die in opslag liggen.
Beheersmaatregelen
Voer uitlekkende vloeistoffen van het product, die mogelijk een risico kunnen inhouden, op adequate wijze af (zie instructie Afvalverwerking, deel 2, hoofdstuk 4). Gooi een product weg en schrijf het af als deze door een fout langer dan de interne bewaarduur in de koeling ligt (zie instructie Afvalverwerking, deel 2, hoofdstuk 4).