Hoe werkt u verantwoord aan voedselveiligheid?

Navigatie:  DEEL 1 - Algemene informatie over het Voedsel Veiligheidssysteem >

Hoe werkt u verantwoord aan voedselveiligheid?

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Wat betekent dat nu eigenlijk voor uw situatie? Dat is de belangrijkste en eerste vraag die u uzelf moet stellen. Immers, u hoeft niet meer te regelen dan voor uw verkooppunt noodzakelijk is. Hierna staan stappen beschreven die u kunt nemen om te bepalen:

Wat u moet regelen

Hoe u dat moet doen

 

Stap 1: Bepaal de risico’s binnen uw bedrijf

 

Ga na welke processen uit deel 3 van het Voedsel Veiligheidssysteem u binnen uw verkooppunt uitvoert. De processen in deel 1 en 2 zijn altijd van toepassing.

 

Stap 2: Ken uw verantwoordelijkheid

 

Bepaal wat u precies moet regelen voor deze processen. Hiertoe kunt u deel 2 en 3 van dit handboek doorlezen. Daar staan de risico’s omschreven en de instructies voor juiste uitvoering van de processen. In deze teksten staat beschreven welke maatregelen u moet/dient te treffen om de voedselveiligheid te waarborgen. Deze maatregelen zijn wettelijk verplicht.

 

Naast de wettelijk verplichte onderdelen bevat het Voedsel Veiligheidssysteem ook omschrijvingen om te voldoen aan normen van de branche.  Uit de omschrijving kunt u nagaan of deze betrekking heeft op een wettelijke verplichting of een brancheadvies.  U vindt soms verwijzingen naar formulieren die achterin in het hoofdstuk te vinden zijn.

 

Volg de E-learning training Voedsel Veiligheidssysteem. U leert tijdens deze training wat u moet weten om veilige voedingsmiddelen en dranken te verkopen op uw verkooppunt. Raadpleeg indien nodig deskundigen als niet duidelijk is wat u moet doen. Eén ding ligt in ieder geval vast: als exploitant bent u juridisch aansprakelijk in geval van problemen. Of u uw verantwoordelijkheid nu kent of niet (voor Training zie deel 2 hoofdstuk 8).

 

 

Stap 3: Maak uw actieplan

 

Het is waarschijnlijk dat u nog niet alles geregeld heeft wat u volgens de stappen 1 en 2 moet doen. Maak dan nu een actieplan en benoem alle acties die nodig zijn om dit wel te regelen. Wees zo expliciet mogelijk. Geef acties ook een prioriteit of een termijn waarbinnen u ze wilt realiseren. Benoem desgewenst mensen die de actie gaan uitvoeren.

 

 

Stap 4: Verdeel de taken

 

Als u geen eenmansbedrijf runt, dan zijn er altijd taken te verdelen. Misschien komen de taken uit het actieplan. En anders zijn er taken die voortkomen uit de instructies (deel 2 en 3) of registraties die moeten plaatsvinden op de dagelijkse controlelijst en het schoonmaakplan. Het beste is om dat in overleg met uw medewerkers te doen.

Voedsel Veiligheidssysteem verkooppunt motorbrandstoffen versie 5, september 2016, Pagina 15 van 130

 

Stap 5: Instrueer/begeleid uw medewerkers

 

Als u medewerkers een bepaalde taak geeft, moeten zij ook in staat zijn om die taak uit te voeren. U moet dus zorgdragen voor de nodige training, instructie en begeleiding; de wet verplicht u daartoe. Misschien vindt u het zinvol om een of meerdere medewerkers naar een externe training te sturen. Misschien neemt u de instructie en begeleiding zelf op u. U kunt medewerkers de weg wijzen in het handboek Voedsel Veiligheidssysteem. Maar, onthoud dat u aansprakelijk blijft als er iets fout gaat. Het is dus in uw eigen belang dat de medewerkers voldoende kennis hebben en getraind zijn voor hun taken met betrekking tot de voedselveiligheid (voor Training zie deel 2 hoofdstuk 8).

 

 

Stap 6: Controleer en registreer

 

Zorg dat alle benodigde controles verricht en geregistreerd worden op de dagelijkse controlelijst en het schoonmaakplan. Zorg dat er corrigerende maatregelen genomen en genoteerd worden als er afwijkingen geconstateerd worden. Het betreft dagelijkse en wekelijkse controles. Er is een on-line tool beschikbaar voor het samenstellen van uw dagelijkse controlelijst. Uw hoofdkantoor kan u hier informatie over geven. Nogmaals: u kunt dit zelf doen of delegeren aan uitvoerend personeel. Feit is dat het moet gebeuren en wel volgens de geldende instructies.

 

 

Stap 7: Houd uw Voedsel Veiligheidssysteem actueel

 

Het Voedsel Veiligheidssysteem is een beheersingssysteem. Beheersen is alleen mogelijk als u het systeem actueel houdt. Dat wil zeggen: nieuwe producten en nieuwe leveranciers kunnen alleen binnen het Voedsel Veiligheidssysteem vallen als u de geldende procedures hiervoor volgt.

 

Het Voedsel Veiligheidssysteem voorziet in principe voor alle processen binnen de branche. Als u toch nieuwe processen wilt toevoegen, bijvoorbeeld vleeswaren snijden, dan kunt u contact opnemen met de oliemaatschappij of een deskundige instantie op het gebied van HACCP.

 

 

Stap 8: Verificatie

 

Het is wettelijk verplicht om uw voedselveiligheidssysteem te verifiëren. Hiermee toont u aan dat alle bedrijfsonderdelen beheerst worden. Verificatie kan op verschillende manieren. Twee mogelijkheden zijn hieronder uitgewerkt. U kunt kiezen uit deze mogelijkheden of een combinatie hiervan.