Reikwijdte

Navigatie:  DEEL 1 - Algemene informatie over het Voedsel Veiligheidssysteem >

Reikwijdte

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Het Voedsel Veiligheidssysteem verkooppunt motorbrandstoffen is bedoeld voor verkooppunten van motorbrandstoffen waar tevens voedingsmiddelen worden bereid en verkocht. Conform de beleidslijn van de NVWA “De toepassing van hygiënecodes in (m.n. industriële) bedrijven” geldt dat de verkooppunten uitsluitend voedingsmiddelen rechtstreeks aan de consument leveren. Het Voedsel Veiligheidssysteem is opgebouwd uit instructies. In de instructies leest u hoe het proces moet worden uitgevoerd.

 

De volgende processen zijn van toepassing in dit voedselveiligheidssysteem:

 

Deel 2 Basiselementen:

Persoonlijke hygiëne, reiniging en desinfectie, temperatuurbeheersing, afvalverwerking, metingen en controles, bouw en inrichting, plaagdierbeheersing, training en  gezondheidsbedreigingen.

 

Deel 3 Specifieke processen:

Inkoop en Ontvangst, opslag, bereiding en verkoop en Presentatie (inclusief bezorgservice).

 

Aan het einde van dit hoofdstuk (bijlage I) is de samenhang tussen de processen in een stroomschema weergeven.

 

Voor processen die niet omschreven staan in dit Voedsel Veiligheidssysteem mag gebruik gemaakt worden van een procesomschrijving uit een andere goedgekeurde hygiënecode. Dit betekent dat u het gehele proces inclusief alle risico’s en beheersmaatregelen uit de andere goedgekeurde hygiënecode toepast. Voor processen die in geen enkele hygiënecode zijn omschreven, zal een eigen voedselveiligheidsplan opgesteld moeten worden. Deze werkzaamheden mogen uitsluitend door het hoofdkantoor uitgevoerd worden of door een externe deskundige die over voldoende HACCP kennis beschikt. Onderzoek welke risico’s u kunt verwachten met het introduceren van een nieuwe proces. Hiervoor zullen o.a. receptuurgegevens en literatuurgegevens gebruikt moeten worden. Ga hier uiterst zorgvuldig mee om. - Beschrijf het nieuwe proces en het bedoelde gebruik. Dit levert een eerste indicatie op van de mogelijke gevaren en de preventieve maatregelen die  moeten worden gesteld, - Beschrijf de verschillen van het nieuwe proces in vergelijking met de bestaande processen en de plaats die het inneemt binnen de bestaande processen, - Maak een risico analyse van mogelijke gevaren (microbiologisch, chemisch, fysisch en allergenen), - Bepaal of de vastgestelde gevaren een risico zijn en vervolgens of de risico’s CCP’s zijn of niet, - Bepaal op basis van de risico analyse, welke risico’s beheerst moeten worden (kritische grenswaarden) en vermeld hierbij de preventieve maatregelen. Beschrijf deze in het procesbeheersingsplan, - Beschrijf in het procesbeheersingsplan de corrigerende maatregelen indien niet aan de kritische grenswaarde wordt voldaan, - Maak werkinstructies voor de uitvoering de nieuwe processen, - Zorg ervoor dat beheersmaatregelen geregistreerd worden.

 

Voordat een nieuw proces in gebruik genomen kan worden, zal de NVWA geïnformeerd moeten worden. Bovenstaande gegevens moeten beschikbaar zijn voor de NVWA.

 

Zowel de leden van de VNPI als de ondernemers zonder hoofdkantoor moeten voldoen aan de eisen zoals deze vermeld staan in de hygiënecode. Als u geen hoofdkantoor heeft, kunt u uzelf laten adviseren door een externe deskundige.