De achtergrond voor het Voedsel Veiligheidssysteem wordt gevormd door wetgeving. Het is immers in het belang van de volksgezondheid om te zorgen dat er zich zo min mogelijk problemen op dit gebied voordoen.
Het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen artikel 4 t/m 5 en Verordening (EG) 852/2004, artikel 4, lid 6 en artikel 7 t/m 9 regelt dat brancheorganisaties een hygiënecode mogen opstellen die gebaseerd is op HACCP. Een hygiënecode is een Voedselveiligheidssysteem dat op een speciale bedrijfstak is afgestemd. De hygiënecode vormt de leidraad voor medewerkers die binnen die branche met levensmiddelen werken. Voor de NVWA vormt de hygiënecode het ijkpunt tijdens de inspecties waarin de NVWA controleert of de wetgeving in uw verkooppunt wordt nageleefd.
Het Voedsel Veiligheidssysteem verkooppunt motorbrandstoffen is de hygiënecode voor uw bedrijfstak.
De in dit voedselveiligheidssysteem (hygiënecode) omschreven procedures zijn een uitwerking van de HACCP-beginselen van Verordening (EG) nr. 852/2004. Deze beginselen zijn van toepassing op alle stadia van de productie, verwerking en distributie van levensmiddelen. Het handelen in strijd met deze beginselen is verboden op grond van artikel 2, eerste lid, van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Wanneer een levensmiddelenbedrijf overeenkomstig de in de hygiënecode omschreven procedures handelt, kan het er in principe van uitgaan dat aan de HACCP-beginselen van Verordening (EG) nr. 852/2004 wordt voldaan. Aanvullingen op basis van criteria evaluatie hygiënecodes versie juli 2015 zijn tevens toegevoegd in het VVS.
In het Voedsel Veiligheidssysteem zijn instructies opgenomen waarmee het u mogelijk wordt gemaakt om te voldoen aan de wettelijke eisen. Het gaat hier om de geldende eisen voor de processen die in dit Voedsel Veiligheidssysteem zijn omschreven. Daarnaast zijn er instructies opgenomen zoals bijvoorbeeld “verstrekking voedselinformatie aan consumenten” die uitsluitend ter informatie zijn toegevoegd. Deze vallen buiten de scope van het voedselveiligheidssysteem. Dit wordt in de betreffende instructies vermeld.
Als u werkt volgens het Voedsel Veiligheidssysteem voldoet u aan artikel 4 en 5 van Verordening (EG) nr. 852/2004.
Het werken volgens het Voedsel Veiligheidssysteem dient ook uw zakelijke belangen. Enkele voordelen zijn:
•U krijgt beter inzicht in uw bedrijf,
•De procesbeheersing verbetert,
•Verlies van grondstoffen vermindert,
•U kunt vaker oorzaken van problemen aanpakken in plaats van gevolgen.
Aan het einde van dit hoofdstuk (bijlage II) treft u een tabel waarin de relatie is weergegeven tussen de onderdelen van de Verordening (EG) nr. 852/2004 en de instructies in het Voedsel Veiligheidssysteem.