De thermometer
Voor alle temperatuurmetingen die u uitvoert, moet u gebruikmaken van een thermometer die door een erkend bedrijf is gekalibreerd. Het bedrijf dat de thermometer levert, geeft een hoe lang de thermometer betrouwbaar is. Aan het einde van deze periode dient u zelf de thermometer te controleren door middel van onderstaande methode. Indien er geen termijn is aangegeven door de leverancier controleert u de thermometer minimaal jaarlijks. Plak een sticker met de datum van controle op de thermometer of noteer het resultaat van de controle op een lijst. Mocht u tussentijds twijfelen over de betrouwbaarheid van de thermometer, dan kunt u eveneens op onderstaande wijze uw thermometer controleren.
Controle betrouwbaarheid thermometer
Werkwijze
1.Vul een beker met ijsblokjes en laat deze smelten.
2.Plaats na ongeveer 15 minuten de voeler van de thermometer in het smeltwater.
3.Lees de temperatuur af, deze behoort 0°C te zijn.
4.Voer dezelfde controle uit in kokend water. De temperatuur behoort nu 100°C te zijn.
5.Als de thermometer meer dan 1°C hoger of lager aanwijst, is hij niet betrouwbaar. Laat de thermometer dan opnieuw kalibreren door een extern bedrijf of vervang de thermometer door een goed functionerend exemplaar.
In plaats van het uitvoeren van de controle van de thermometer, kunt ook de thermometer naar een erkend bedrijf sturen ter verificatie en/of kalibratie. Een andere mogelijkheid is de thermometer vervangen door een nieuwe gekalibreerde thermometer.
Elektronische temperatuurmeting
In plaats van een thermometer mag gebruik gemaakt worden van alternatieve meetsystemen voor temperatuur. Dit kunnen elektronische temperatuurloggers zijn die automatisch de temperatuur meten (met een opgegeven frequentie). De loggers dienen gekalibreerd te zijn door een erkend bedrijf. De frequentie van de kalibratie moet, in overleg met de leverancier, met een vaste frequentie uitgevoerd worden. Afhankelijk van de garantie van de kalibratietermijn. Na kalibratie wordt de logger voorzien van een kalibratiesticker. Hierop is te zien wanneer de logger voor het laatst is gekalibreerd (of tot wanneer de kalibratie geldig is). Indien u tussentijds twijfelt over de betrouwbaarheid van de logger, kunt u zelf de logger controleren door bovenstaande controle uit te voeren met ijswater en kokend water. U kunt ook de logger naar een erkend bedrijf toesturen ter verificatie en/of kalibratie.
De volgende aspecten van elektronische meetsystemen moeten aantoonbaar vastgelegd zijn:
•Toepassingsgebied (waar is het systeem wel en niet geschikt voor)
•Frequentie van meting
•Plaats van meting
•Welke gegevens worden geregistreerd
•Temperatuurinstellingen
•Ingebouwde vertragingen voor signalering
•Signalering
•Toegestane afwijkingen
•Corrigerende maatregelen en de aantoonbaarheid daarvan
Dagelijkse controlelijst
Aan het einde van dit hoofdstuk is de dagelijkse controlelijst bijgevoegd. Deze lijst bevat alle (wettelijk verplichte) controles en normen. Indien in de kolom “Norm” een waarde staat vermeld met de tekst advies, is dit geen wettelijke norm maar een norm op advies van de branche. U dient de voor uw verkooppunt van toepassing zijnde onderdelen in te vullen. Het is ook mogelijk met behulp van de online tool de dagelijkse controlelijst op te stellen, op maat van uw station. Bij het uitvoeren van de wekelijkse controles raden wij u aan om deze op wisselende dagen uit te voeren. Bij afwijkingen, worden corrigerende maatregelen uitgevoerd en genoteerd.
De ingevulde controlelijsten (met o.a. de temperatuurmeting) dienen overzichtelijk en voor een periode van minimaal twee maanden te worden bewaard. Ingeval van elektronische temperatuurlogging kunt u de metingen uitlezen met behulp van het bijgeleverde software programma. De gegevens kunnen digitaal opgeslagen worden en lijsten van metingen kunnen vanuit het betreffende programma geprint worden. Desgevraagd bent u verplicht om de NVWA inzage te geven in de dagelijkse controlelijsten.