Objecten

Navigatie:  DEEL 2 - Basiselementen voor de voedselveiligheid > Reiniging en desinfectie >

Objecten

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Koelingen en diepvriezers

Voor koelruimten volgt u ook de algemene werkwijze voor reiniging en desinfectie zoals hiervoor omschreven. Daarnaast moet u nog extra alert zijn op de volgende zaken:

1.Vervuiling aan deuren en handvatten,

2.Vervuiling aan ventilatoren:

a.In of op de ventilatoren kunnen zich schimmels vastzetten, zij kunnen zich in tegenstelling tot micro-organismen vermenigvuldigen bij temperaturen tot –10°C

b.Schimmels kunnen worden aangezien voor stof,

c.Bij reiniging van de verdamper en de motor van een ventilator moet u een technicus raadplegen.  

 

Diepvriezers

Om de diepvriezers op correcte wijze te kunnen reinigen en desinfecteren, moet u ze eerst ontdooien. Door het regelmatig laten ontdooien, voorkomt u ijsaanslag, en kunt u dus de optimale werking van de diepvriezer waarborgen. Ga als volgt te werk:

1.Breng de producten uit de vriezer over naar een andere vriesruimte.

2.Ontdooi de diepvriezer volgens de instructies van de leverancier.

3.Volg de algemene werkwijze voor reiniging en desinfectie (of combinatie) zoals hierboven beschreven.

4.Stel de diepvriezer in op de normale temperatuur. Plaats de producten terug als  de vriezer weer –18°C op de display weergeeft.

 

Werktafels

Werktafels moeten altijd schoon zijn, zodat u producten er zonder risico op kunt bereiden. Maak werktafels schoon volgens de algemene werkwijze voor reiniging en desinfectie (of combinatie) zoals hiervoor beschreven.

 

Apparatuur

De apparatuur en de onderdelen ervan moeten steeds uiterst schoon zijn omdat zij in rechtstreeks contact komen met voedingsmiddelen. Denkt u aan apparatuur als:

Koffiezetapparaat,

Chocoladeautomaat,

Postmix-apparaat,

Jetspray,

Oven/magnetron,

Sausdispenser,

Friteuse,

Roller grill,

Warmhoud kast,

Milkshake- en softijsmachines

Enzovoort.

Reinig en desinfecteer apparatuur volgens de handleiding van de leverancier. Hierin vindt u ook aanwijzingen voor onderhoud. U zult merken dat voor goede reiniging de apparatuur eerst gedemonteerd moet worden.  

 

Werkmaterialen

Onder werkmaterialen verstaan we: tangen, lepels, vorken, scheppen, messen, spatels, blikopener enzovoort. Deze materialen komen rechtstreeks in contact met voedingsmiddelen, daarom moeten ze altijd schoon zijn.

 

Op de werktafel zult u vaak gebruikmaken van een kunststof snijplank, bijvoorbeeld voor de bereiding van broodjes. (Gebruik nooit een houten snijplank). Voor een kunststof snijplank geldt dat deze meerdere keren per dag gereinigd en gedesinfecteerd moet worden. Daarnaast moeten kunststoffen snijplanken regelmatig worden vervangen zodat diepe krassen waarin micro-organismen kunnen groeien worden voorkomen.

 

Volg voor het schoonhouden van werkmateriaal de algemene werkwijze voor reiniging en desinfectie (combinatie) en tussentijdse reiniging, zoals hiervoor beschreven.

 

Opbergen van werkmaterialen

Na reiniging en desinfectie is ook het correct opbergen van de werkmaterialen belangrijk. Het zou jammer zijn van de moeite als u schone werkmaterialen op een vuile of verkeerde plaats weg legt. Daarom is het belangrijk om de laden, rekken en kasten schoon te houden en regelmatig te reinigen en desinfecteren.